неделя, 19 декември 2010 г.

Цветя и лечение







Цветята украсяват живота ни: техните багри, аромат и вкус ни вълнуват или успокояват, радват или утешават, и съпровождат всяко събитие – било то радостно или печално. Според специалистите в областта на биологичната медицина цветята притежават и особена енергия, която може да се култивира и използва за лечебни цели.
Днес хората се доверяват повече на фармацевтичните препарати: за главоболие или зъбобол пият аналгетици, с антибактериални средства успокояват кашлицата, напрежението свалят с антидепресанти, с имуностимулатори бързо се възстановяват след респираторни и други заболявания и т.н.
Организмът се съпротивлява, появяват се алергични реакции и различни ендокринни нарушения, а главното е, че неутрализирайки симптомите, лекарствата разрушават механизма на саморегулация, заложен в нас от природата. Представителите на натуралната медицина твърдят, че най-важното е да се помогне на организма да възстанови процесите на саморегулаия. Тогава той сам може да се справи с болестите и да се върне към естественото си състояние на хармония.
Представителите на официалната медицина не са единни в мнението си доколко тези методи имат ефект, но все повече от тях включват тези средства в комплексното лечение на заболяванията. Терапията с цветни есенции на д-р Бах е най-красивият алтернативен метод за лечение.
ОТКРИТИЕТО НА Д-Р БАХ
Флоротерапията (терапия с цветя) е разработена през 30-те години на миналия век от английския биолог и хомеопат Едуард Бах.

Д-р Едуард Бах
Същността на теорията е следната: докато растат, цветятаакумулират в себе си положителна енергия. След като ги откъснем, те я освобождават и така насищат пространството с положителна енергия. Тази енергия регулира емоционалното, а чрез него и физическото състояние на човека. Според доктор Бах в центъра на лечението трябва да бъде болният, а не болестта. Това е един от основните принципи в хомеопатията. Лечението трябва да внесе хармония в душевното състояние на човека, тъй като всички болести и проблеми със здравето са пряко свързани с това как възприемаме околния свят, и са предизвикани от отрицателните емоции, които нарушават хармонията между тялото и духа.
Флоротерапията на Бах използва цветните есенции на 38 растения. Всяко растение отговаря на основните характеристики на психиката и ако есенциите са подходящо съчетани, въздействат на духа и връщат хармонията в тялото, а заедно с нея и неговото душевно и физическо здраве. Според Бах, за да са добре тялото и умът, те трябва да са в равновесие.
За приготвяне на настойките се използват цветове на определени видове растения,
растящи в екологично чисти райони. Те се берат по време на цъфтежа – обикновено на разсъмване в сух и слънчев ден. Кирките не се пипат с голи ръце, берат се винаги с ръкавици. Събират се в платнени торбички и веднага се поставят в стъклени съдове с изворна или минерална вода, които се излагат на силно слънце за 3-4 часа, докато цветовете започнат да увяхват. После се вадят от водата, която вече е обогатена с оздравителната им сила. След това водата се прецежда в друг стъклен съд и се долива със същото количество ракия или коняк. Няколко капки от тази течност се накапват в малко стъклено шише от 10 мл и се допълва с вода. По 2-3 капки от този екстракт се капват в 100 мл вода и се пие 3-4 пъти дневно. Приема се продължително, докато се получат желаните резултати.
РАЗЛИКАТА НЕ Е ГОЛЯМА
Въпреки, че е разновидност на хомеопатията, флоротерапията има свои характерни особености.
1. За приготвяне на хомеопатичните препарати се използват най-различни вещества с естествен произход: минерали, камъни, животни, насекоми, растения. Даже химически вещества могат да се използват като хомеопатично лекарство. Например, ако дълго сте се лекували с аналгин, хомеопатът ще ви предпише силно разреден аналгин, за да се пречисти организмът от това вещество. Докато флоротерапията използва само диворастящи, неотровни растения, чиито лечебни свойства не са очевидни: те не са лекарствени растения и не се използват за храна.
2. Източник на суровина във флоротерапията са само напълно разцъфналите цветя. В натурфилософията се смята, че цветът е най-висш стадий от развитието на растението и носи максимално енергия. Бах нарича тази енергия „душа на растението“.
3. Начинът за приготовление на есенции се различава от този за приготовление на хомеопатични средства. Не съставките правят хомеопатичното лекарство (по принцип всяко вещество може да стане хомеопатично), а начинът на приготовление: многократното разреждане на препарата в дестилирана вода и най-бавното – старателно стриване и разклащане на лекарствената основа с разтворителя на всеки етап от нейното разреждане. При това водата образува кластери (голяма група молекули), които съхраняват информацията за изходното лекарствено вещество даже в силно разредени водни разтвори. На практика в единица обем от тези разтвори не се съдържа нито една молекула от изходното вещество, но от това лечебното му действие не намалява, а напротив, многократно се увеличава.
Докато цветните есенции на Бах се приготвят само с разреждане, без разклащане.
Маркери на емоциите
Влиянието на емоциите върху здравословното състояние не е нова тема. Ако това влияние е силно изразено, лекарите говорят за психосоматика. Справка: „виновници“ за психосоматичните болести са психиката и соматиката, тоест мислите, емоциите и тялото. По-рано към психосоматичните болести причислявали хипертонията, бронхиалната астма, невродермита, ревматоидния артрит, язвения колит, язвената болест. Днес списъкът с психосоматични болести значително се е разширил.
Флоротерапия с цветните есенции на доктор Бах е алтернативен метод на психосоматичната терапия.
Доктор Бах твърди, че отрицателните емоции са първопричина за здравословните проблеми. Като променим емоционалното си състояние, ние даваме възможност на организма да оздравее. Негативната емоция (моментна или продължителна) винаги причинява дисхармония. А силният стрес, т.е. системното нарушение на енергийните потоци – емоционален блокаж.
Това е същността на психосоматиката: в отговор на разрушителните емоции реагират хормоните, вегетативната система, после се включват ендокринната система и тези органи, които се явяват биологични маркери на емоциите: например, стомахът и черният дроб са биомаркери на страха. Тоест емоциите са първични, а физиологичните реакции – вторични. Ако навреме се повлияе на емоциите може да се избегнат физиологичните реакции. Ако негативните емоции се задълбочат, възниква соматично заболяване, което се лекува дълго, ако не се отстрани емоционалната първопричина.
ДИАГНОСТИКАТА
Намери своето цвете
Задачата на флоротерапевта е да определи точно кое от 38-те цветя на Бах е подходящо за даден пациент. А това се изяснява с поверителен разговор между двамата. Важно е да се улови основната негативна емоция на човека. Счита се, че всички негативни емоции произлизат от чувството за страх. След това се избират най-малките дози цветна есенция. Ако терапията е предписана правилно, проблемите се решават бързо, при някои за седмица, а при други – до месец. Основната цел на флоротерапевта е да трансформира отрицателната емоция в позитивна: страха – в кураж, неприемането – в доброжелателно отношение и т.н. Ако негативната емоция е определена неточно и есенцията не дава желания резултат, тя минава транзит през организма, без да навреди.
Лечението се предписва персонално и продължава от две до четири седмици. Този къртовски процес прилича на сеанс при психотерапевт и посещение при хомеопат. Неговата цел е да помогне на човека да намери вътрешна хармония и да започне да възприема хармонично заобикалящия го свят.
Подходящият препарат за симптомите се подбира с така наречената трансперсонална терапия. Тя използва готови смеси с универсално предназначение. Най-известната е спасителна смес от пет есенции. Тя е бърза помощ при стресови ситуации, в края на краищата всекистрес (както позитивен, така и негативен) се развива по един и същ сценарий. В аптеките се предлагат много готови смеси – за главоболие, при депресия, при тревожни състояния.
В западноевропейските страни флоротерапията се прилага повече от 70 години. Там организират така наречените „семинари за домакини“. За ръководство им служи справочникът за цветя на Бах и съответстващите им емоционални състояния.
Начини на приложение
Цветните есенции на Бах са подходящи за вътрешно или външно приложение, но ефектът от тяхното действие се проявява в различна степен. В зависимост от целите и задачите на лечението капките се приемат с вода или се накапват под езика.
Мехлеми за външно лечение
Няколко капки от есенцията се добавят в избрания мехлем или крем, разбърква се добре и се втрива в тази област на тялото, която се нуждае от релаксация.
Вани
Съответната настойка може да се добави във ваната, като в този случай не се използват ароматизирани гелове, пяна и масла за вана.
Как нашето тяло реагира на емоциите?
Хипотонията (понижено кръвно налягане) е характерна за хората с ниско самочувствие, склонни са към меланхолия и любовна мъка.
Варикозната болест се среща при хора, които работят много и не отделят време за почивка.
Болките в гърба се появяват при тези, които често изпитват емоционално пренапрежение и не умеят да почиват пълноценно (както умствено, така и на ниво мускули).
Артритът може да произлиза от хроничното чувство на неудовлетвореност, примесено със завист и склонност към агресия, когато човек несъзнателно свива ръцете си в юмруци.
Язвата на стомаха обикновено е резултат от отдавна преживян стрес, оставил ясна следа в съзнанието.
Трансформация на емоциите
Цветните есенции на доктор Бах превръщат отрицателните емоции в позитивни.
Повод за безпокойство: Самота
Човек живее в свят, пълен с опасности, и затова се лишава от много неща. Например, страхува се да не остане сам, но едновременно с това се страхува от компанията на приятели и познати, с които не се чувства комфортно. Страх го е от тъмнината или болести, от самолет или асансьор, от зъболекар, кучета, мишки, страхува се да направи решителната крачка.
Подходяща есенция: Мимоза
Положителен резултат: Намалява прекомерната чувствителност, така страховете се преодоляват и вниманието се пренасочва към обекти, създаващи усещане за комфорт.
Повод за безпокойство: Ежедневен самоанализ
Зацикляне върху неприятни спомени и мисли, от които човек просто не може да се избави. Освен това той е в постоянен вътрешен диалог със самия себе си.
Подходяща есенция: Бял конски кестен
Положителен резултат: Спокойствие в душата и яснота в мислите.
Повод за безпокойство: Психическа умора
„Ще свърша това утре…“
Човек постоянно усеща умствено напрежение. Сутрин той се притеснява, че няма да има достатъчно сили да се справи с всекидневните си задължения и набелязаните задачи, но някак си все успява.
Подходяща есенция: Габър
Положителен резултат: Човек се връща към своя естествен жизнен ритъм и придобива духовна енергия и духовна свежест.
Повод за безпокойство: Внезапен страх
Страхът се превръща в паника и човек остава като парализиран, с притаен дъх и разтуптяно сърце, неспособен да реагира. Заплахата за живота може да бъде въображаема или реална, но човек винаги губи самообладание, например при катастрофи, по време на природни бедствия – буря, наводнение и т.н.
Подходяща есенция: Обикновен жълтак
Цветето на куража е за тези, които са подвластни на собствените си емоции в съдбовни ситуации. Есенцията помага за излизане от шока, припъпява тревогата и пристъпите на паника.
Положителен резултат: Повече смелост в кризисни ситуации. Може да е от полза при вегетативни дистонии със сърцебиене, обилно потене и напрежение в слънчевия сплит, както и при кошмарни сънища.
Повод за безпокойство: Депресия и тревога
Човек е раздразнителен, нетърпелив и мисли, че нещата се случват твърде бавно. Той е много бъбрив, постоянно чука с пръсти по масата, има вълчи апетит. Това води до безсъние, заекване, стомашно-чревни разстройства, сърбежи по кожата и непонасяне дори и на слаби болки.
Подходяща есенция: Слабонога
Положителен резултат: Човек става по-търпелив и се отнася с повече разбиране и такт към хората, има друг ритъм на живота.
Цветовете на растенията успокояват сетивата. По същия начин въздействат и ароматите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар