неделя, 19 декември 2010 г.

ФЛОРОТЕРАПИЯ


floroterapiqДоказано е, че не само ароматът на цветята е целебен. Опитът показва, че прелестните растения противодействат на болестите с чудодейната си окраска. Някои съвременни флоротерапевти делят здравословното въздействие на цветята в зависимост от преобладаващата в тях тоналност.

ЦВЕТЯТА С ЧЕРВЕН ОТТЕНЪК - Имат добър ефект при всички заболявания на вътрешните органи. Например червените рози са символ на любовта. Но освен, че разпалват страстта, те стимулират и нервната система и хормоналния баланс. Доказано е например, че малкият ален букет от рози в кухнята или ресторанта разпалва апетита и  на  най-злоядите.

ЗЕЛЕНО СРЕЩУ БЕЗПОКОЙСТВОТО - Зеленият цвят в цветята стимулира амбицията и упоритостта. Растенията с широки листа и наситено тревист цвят спомагат за логическото мислене. Например циниите лекуват  сърцебиене и успокояват дишането. Ето защо се препоръчват зелени букети при стрес и безпокойство.
ЖЪЛТО СРЕЩУ ИНФЕКЦИОЗНИ БОЛЕСТИ - Слънчевия цвят се отразява благотворно на мозъка. Жълтите цветя излъчват положителни вибрации, изпълват с виталност и оптимизъм. Слънчогледите например стимулират бързата мисъл и решителност. Жълтите букети са неизменни и при лечението на инфекциозни болести. Показателен пример за успокоителен и антиинфекциозен ефект са лайката и жълтия кантарион.
ЛИЛАВОТО УСПОКОЯВА - Ароматът му е незаменим в жегите. Дори препоръчителен при слънчеви изгаряния. Доказано е, че люлякът потиска апетита и регулира обмяната на веществата, освен това има добър успокояващ ефект. А всички лилави цветя стимулират секрецията на ендорфини и са ефективни за противодействие срещу безпокойство и стрес.
ОРАНЖЕВИТЕ ЦВЕТЯ СА МНОГОЦЕЛЕВИ - Маргаритките например са много ефективни срещу алергии. Хризантемите пък засилват имунната защита и се отразяват благотворно на белите дробове. Идеално място на букета в оранжево е спалнята - защото ярките тонове най-добре разпалват сексуалния порив.

 В африканските страни и до днес използват екстракт от някои  цветя и растения изобщо, които рядко се прилагат в други държави и краища на света. Именно към тези фитолекарства се отнася и здравеца. Зулусите например използват екстракт от цветовете на здравец за лекуване на простудни болести. Особено е добро това средство при хрема и кашлица. Британски учени открили причината за този ефект. В цветовете на здравеца за първи път било открито активно вещество - калоба, което широко и успешно се прилага във фитотерапията. Освен това екстрактът от това растение е добро отхрачващо средство, лекува бронхит и синузит. Ароматът на здравец действа успокояващо, а дъвченето на неговите листа противодейства срещу високо кръвно налягане.

Листенцата на  розмарина  с омайващ аромат на бор и леко остър вкус го правят чудесна  подправка.. Но това растение има и целебни качества, особено с аромата си и приятния зелен цвят на листата. А успокояващата тоналност на цветчетата действа силно релаксиращо. Според древни митове гръцките божества поставяли на главите си венци от розмарин, когато се събирали на Олимп. В древен Рим ги окачвали по входните врати на къщите, когато имало празници, а в средните векове розмаринът станал символ на процъфтяване, изобилие и вечност. При някои народи и досега се е запазил обичаят да се дават клонки от това растение на младоженци по време на сватби.
От ароматните иглообразни листенца на розмарина произвеждат етерично масло, което се използва в парфюмерията и медицината. А фитотерапевтите препоръчват настойка от него при проблем с храносмилането  и главоболие, сърдечни заболявания и нарушение на обмяната. Приготвя се по следния начин: 1 ч.л. листа/бодлички/ от розмарин се заливат с 1 ч.ч. вряща вода. Оставя се в термос в продължение на 30 м. Прецежда се. Пие се по 3 пъти дневно преди ядене. Настойката стимулира функциите на жлъчката и черния дроб и нормализира работата на стомаха. Етеричното масло на розмарина се използва при лечение на ревматизъм. Маслото се смесва със спирт в съотношение 2:100 и се втрива в болното място. Този разтвор прониква в кожата, оказва загряващо действие, подобрява кръвоснабдяването.

Лекуващите с цветя са установили, че червените макове или жълтите нарциси облекчават стреса на работното място. Опитът показва, че хората, които например работят до ваза с разноцветен букет, са много по спокойни от тези, до които има фикус, или друго зелено растение без цветове.

Флоротерапевтите препоръчват букет от светлосини цветя в помещението, където човек прекарва много време, защото предизвиква отпускане и спокойствие. Белите цветя действат добре на хора с емоционални проблеми.
В проучвания специалисти по лечение с цветя са установили, че ароматите на цветята също имат различни видове въздействие. Например карамфилът свързват със страстта, розата - с любовта, зюмбюлът - с очаквана среща, мащерката носи късмет. Сладкият аромат на теменужката поражда милосърдие, а здравецът смелост. Лавандулата надвива безсънието, психическото и физическо напрежение. Мушкатото успокоява и помага за добър сън. Ментата премахва умората и притежава съдоразширяващ ефект. Розовото масло се препоръчва за жени със стрес и депресия.
Най-открояващо при ароматите на цветята е, че те възвръщат общото равновесие и нормализират психическото състояние. Регулират кръвообращението, поддържат концентрацията, самочувствието и работоспособността.
Важна особеност е, че действието на ароматите на цветята може да е индивидуална за отделните хора. Един и същ приятен мирис може да окаже различно действие върху различните хора. От голямо значение е да изберете - може би с помощта на съответен специалист, това което е най-благоприятно, за вас и ви носи удоволствие и радост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар