вторник, 18 януари 2011 г.

ПРЕПОРЪКИ ОТ Д-Р. АТАНАС МИХАЙЛОВ

ПРЕПОРЪКИ ОТ Д-Р. АТАНАС МИХАЙЛОВ



За загряване, защото си е студено като се има предвид и вятърът.
Контрастен душ - правят се 6 обливания - по за 30 сек с гореща вода и по за 10 сек. - със студена. Непременно се завършва със студеното обливане.
За тонизиране - петопръстник и бабини зъби. По 1 супена лъжица да се кипне в 1/2 л вода 5 минути и чаят да се запари още 15 минути на загасен котлон. После може да се преццеди и разпредели на 3-4 порции. може да се подслажда (най-добре с мед и да се добавя лимонов сок.
И още един чай - бъзов и липов цвят по 1 супена лъжица и 1/2 суп. лъж. мента. Билките да се запарят в 1/2 л вряла вода 10 минути . Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Добре е да се подслажда с мед и да се добавя лимонов сок. Бъзовият цвят пази от стенокардни пристъпи. Като цяло комбинацията е и имуноукрепваща.
Обещах рецепта за алое с вино, мощен имуномодулатор.
150 г прясно алое (3-5 годишно растение се държи на тъмно и хладно място без да се полива ), почиства се от бодлите и се смила ( счуква ), смесва
се с 250 г мед, 350 мл домашно червено вино и 50 мл етилов спирт - 90 - 95%. Сместа се съхранява на хладно и тъмно място и се прецежда след 7
дни. Взема се 3 Х дневно по 1 чаена лъжичка на гладно.
Ще обърна внимание на сезонните депресии. 
Започват да избуяват и те. Главната билка срещу депресии е жълтият кантарион. Той е добър имуномодулатор, помага и при язви. 2 суп. лъж. билка се запарват 10-15 мин. в 1/2 л вряла вода. Чаят се прецежда и пие на 3-4 порции 30 мин. преди хранене или на гладно. Може да се направи и комбиниран чай. 1 суп. лъж. жълт кантарион, 1/2 суп. лъж. мащерка, 1 чаена лъж. лавандула. Комбинация с/у депресии, за предпазване от бронхит. Приготвянето и пиенето като чай от жълт кантарион.
И чай от бабини зъби и петопръстник - тонизиращи билки, регулират апетита и хормоните. По 1 суп. лъж. да се варят в 500-600 мл вода 5-10 мин. Чаят се прецежда и пие на 3-4 порции.
Системна профилактика - грип:
1. Прополис - 30 г прополис ( пчелен клей ) се разтваря в 100 мл 90 – 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 Х дневно
по 30 – 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. Дозировката за деца : 1 – 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 3 Х 5 -10 капки дневно.
За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно- 20- 30 капки, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.
Приложен в началото на хрема, блокира я много бързо. 5 капки клеева т-ра се разрежда с 10 мл физиологичен р-р. 5-6 пъти дневно се накапват по 3-4 капки в лявата и дясна ноздра. Но може и по-често, през 1/2 час.
2. Каротин - 2 перли дневно = 10 мг. А най- добре по чаша морковен сок.
3. Витамин С - 1- 2 г дневно. Блокира размножаването на вирусите при добра доза, 1-2 г дневно = 1-2 шумящи таблетки. А най- добре витамин С на прах - 3-4 х 1/4-1/2 чаени лъж. в чаша сок, вода, супа.
Шипков чай. Шипките са много богат източник на вит С. 3 суп. лъж. натрошени шипки се запарват 30-40 мин. в 500-600 мл вряла вода 30-40 мин. После може да се прецеди и се пие както е удобно.
Ако вече се е стигнало до разболяване - една рецепта за бързо излекуване с бързо прочистване. Сутрин на гладно се приема една супена лъжица английска сол с колкото може по-малко вода, примерно 50-70 г. Половин час по-късно започва наливане с димяща вода или чай. Количеството да не е под 2 л за деня. Не се приема храна до дугата сутрин. Това е цялата рецепта. Много е ефикасна.
За белите дробове:
Кромид лук - ( настърган ) и мед в отношение 1:2. Взема се 5 - 10 Х дневно по 1 чаена лъж. при суха кашлица.
Тази рецепта препоръчвам на боледувалите от пневмонии, с хроничен бронхит, бронхиектазии и пр. всяка година в началото на сезона:
Вино - 200 г кромид лук стърган + 100 г мед + 750 мл бяло вино; кисне 4-5 дни, цеди се и се доизтисква в тензух. За един курс 4- 6 бутилки.
Добре е да се погрижим за домашната билкова аптека. Вече са узрели бъзовите плодове. Може да се използват тези от дървовидния бъз и от тревистия. По-силен лечебен ефект има тревистият бъз. Бъзовите плодове мже да се изсушат върху мрежа. После може да се консумират директно по 1-2 чаена лъж. 1,2,3 пъти дневно. Може да се приготви и бъзов сироп. Правилото е да се смесят пресни бъзови плодове със захар в отношение 1:1. Когато захарта се стопи, сиропът се прецежда в чисти стъклени бутилки. Подслаждаме с така приготвения сироп билковите чаеве през зимата. Антоциановите съединения са определящия фактор за имуноукрепващия ефект на бъзовите плодове.
Бъзови листа. Съдържат антипневмоничен фактор. Препоръчвам на хора,чието слабо място са белите дробове. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват в 1/2 л вряла вода. Чаят се пие на 3- 4 порции през деня. Може да се подслажда.

Източник: www.lechebnik.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар