неделя, 28 ноември 2010 г.

Петър Дънов - хранене и плодове и зеленчуци

Хранене

Природата е създала всевъзможни храни и всеки трябва да се храни със специална за своя организъм храна. Всеки човек , всеки народ, всяко общество трябва да си избере подходяща храна, която да дава най-добри резултати.

Съвременните учени говорят за месото като за по-силна храна,но по-вредна.Тя съдържа повече отрови и прави човека груб, жесток. Тревопасните, като вегетарианци, са дошли до по-високо съзнание от месоядните животни. Като ги колят , те изпитват особен страх, който образува в организма им известни токсини.

Яденето е наука за трансформиране на енергиите от едно състояние в друго.
Яденето е трансформиране на грубата енергия в умствена. След като се наядеш, ще започнеш да пееш, по този начин ще превърнеш умствената енергия в духовна.
А що се отнася до молитвата , тя е закон за трансформиране на умствените енргии.

Абсолютно не се позволява на ученика да преяжда. Като усети, че му е най-приятно яденето, да спре там. Здравият яде умерено и с разположение и стомахът му винаги е в изправност.

Дъвченето да е спокойно, енергично, да се смеля храната на кашица и тогава да се изпраща в стомаха.

Като дъвчете храната, животворната енергия минава през езика и се складира в нервната система. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече енергия внасяте в нервната система.

Чрез езика енергията се предава в мозъка , а оттам в сърцето.

Правила за хранене

Всичко , в което има еднообразие е опасно.
Еднообразието в храненето също е опасно.


Ще се храниш вечерно време преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядеш преди да е изгряло .

Силата на храната е в качеството , а не в количеството.

Яж най-здравословните храни и никога не преяждай.

Хубави храни са тези , които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.

Никакво бързане при ядене.

Храната трябва да бъде винаги прясна.

Не яжте много гореща храна, нито пък много студена.

Добре е , когато човек се храни да слуша музика. По време на ядене човек се нуждае от весела, но не игрива музика.

Човек трябва да яде точно навреме, не определен час, но когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

Никога не яж при неразположение. Ще ядеш само, ако си гладен.

Здравословно е да се яде с разположение, т.е. да чувстваш удоволствие при ядене.

Многото ядене изтощава човешкия организъм.

Колкото повече яде човек , толкова по-малко помни. Стомахът мели много , но паметта се обременява и отслабва.

Когато човек претоварва стомаха си повече отколкото трябва, в стомаха и в червата остава необработена част от храната, която започва да се разлага и образува отровни газове.

Никога не допускай един болен човек да ви готви. Когато една жена готви трябва да пее, тогава яденето ще бъде много по-вкусно и здравословно.

Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете.
Спрете се , разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.


След плодове никога не пий нито студенена , нито топла вода. Преди ядене можеш да пиеш вода, но веднага след ядене не се позволява.

Спазвайки тези правила ще бъдете здрави, бодри и силни. 

Плодове и зеленчуци

Ако искате да подобрите кръвообращението яжте череши. Черешите внасят радост и веселие в човека. За да бъдете красиви яжте най-хубавите ябълки. Ябълката внася мекота.Прави човека благ, мек, снизходителен. Сините сливи се отглеждат за усилване на вярата. Прасковите се ядат за лекуване на стомаха. Кайсиите се ядат за анемия и за чернодробни заболявания. Смокините носят здраве. Захарното цвекло лекува очите. Пъпешът развива у човека внимание,маниер,обхода. Динята чисти стомаха и червата, дава настроение и действува на ума. Тиква да се яде при безпокойство. Ръж - дава успокоение. Грах - за неврестения, за хубат тен на кожата. Леща - за очите. Патладжани - за мощ, за успокоение. Магданозът действа лечебно на стомаха. Ориз - при медитация и съзерцание. Коприва - за почерняване на косата. Доматите подобряват кръвообращението. При малокръвие яжте краставици. Ако искаш да си благ, яж грозде. Ако дробовете ви са слаби и умът ви не работи, яжте грозде. То лекува дробовете. Картофите придават доволство. Който иска да стане интелигентен и разумен да яде круши – с правилна крушообразна форма, с хубав жълт цвят. Който иска да поправи бъбреците си, да яде зрял боб. Като ядете дренки, придобивате устойчивост и издръжливост в характера. Те доставят желязо в кръвта. Киселините на лимона дават активност на човека Орехите развиват ума на човека. Влияят добре на мозъка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар