сряда, 11 май 2011 г.

Веганизъм 2

Веганизъм


Веганството или веганизма е начин на хранене, който отхвърля употребата на месо, риба и другите морски животни, яйца и млечни продукти. Етиката на веганите отхвърля използването на животните като пазарен продукт, стока.  Веганите са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, или свързани косвено с животни.
 Освен по отношение на храната, веганите не използват изделия от животински произход, продукти, които са тествани на животни, продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти.
Тук не става въпрос само за хранене, а за дълбоки убеждения и непристъпни принципи.
Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган общество/дружество (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън.  Веганите си имат и специален Световен ден на веганството – 1 ноември. Основателят на движението става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 г.
Веганизмът е като разновидност, продължение на индуистката философия за ахимса. Ахимса означава НЕ-насилие във всяка сфера от живота на човек. 
Американската Асоциация по хранене изразява позиция, че веганската диета трябва да бъде добре планирана, както всяка друга диета, за да е безопасна. Тъй като този режим е нискомазнинен, много важно е набавянето на нужното количество мастни киселини от ядки, зехтин, авокадо и пълномаслено соево мляко.
Протеини - доказано е, че растителните продукти могат да осигурят достатъчно количество протеин във всяка възраст. Това са ядки, леща, боб, грах, зърнени култури, соя... Необходимо е тези храни да се комбинират, за да се осигури качественият и количествен набор от аминокиселини, необходим на организма.
Калций - при веганската диета получаването на достатъчно калций не е трудно. Все още съществува въпросът колко точно калций е необходим на един веган. Източници на този микроелемент са зеленчуците с тъмнозелени листа, най-вече грах и броколи. Други източници са бразилски орех, слънчоглед, суров сусам, бадеми, соя, тофу, папая, моркови и карфиол.
Желязо - установено е, че веганите не страдат от железен дефицит, по-голям от този на не-вегетарианците. Източници на желязо са марули, спанак, грах, ядки, киноа, амарант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар