неделя, 1 май 2011 г.

Веганизъм


Веганвеганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, които характеризират хора с начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, или свързани косвено с животни.
Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:

История на веганизма 

Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган общество/дружество (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън. Основателят на движението става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 г.
Веганството, наред с вегетарианството, става популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20 век се открити вегански заведения, ресторанти, пекарни и др., а в Интернет - он-лайн магазини, специализирани за вегански храни. Много и масово използвана е и от някои underground общества. Едно от тях е т.н. Hardcore (тежък, некомерсиален стил музика) Младежи които свързват начина си на живот с това нещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар