четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Цветна жизнена диета

Цветна жизнена диета

Цветотерапия

Цветна жизнена диета
Цветна жизнена диета
Голяма част от хората са напълно зависими от енергията, която поемат чрез храната. Трябват ни ястия, които стимулират, а не които затлачват свободния поток на енергия в телата ни. Това ще ни донесе съзидателна хармония. Разбира се, качеството на ястията, които поглъщаме, е тясно свързано с качеството на живота. Ако горивото не е добро, органите също ще функционират непълноценно и лесно ще се разболяваме. Когато приемаме храна от правилния тип и цвят, ние ще влеем жизненост и повече космична енергия в системите си.

Храната съдържа не само хранителни вещества, които осигуряват гориво за тялото, но и цветови вибрации, които се извличат по подобен начин както другите хранителни елементи. Вече видяхме, че цветовете на естествените продукти са тясно свързани с химическите и вибрационните енергии, които се съдържат в тях. Това е чудесен начин, който природата е създала, за да можем едновременно да заситим тялото и духа си. Естествените пигменти на продуктите ще ни помогнат да изберем подходящите цветове, които ще поддържат равновесието на телесната ни енергия. Точно както се нуждаем от разнообразна и балансирана диета, за да поддържаме здравето си, така се нуждаем и от енергията на седемте багри на спектъра. В глава 3 ще разберем кои са основните храни на Цветната жизнена диета. Цветовите им вибрации не само засищат физическите ни клетки и органи, но имат силно влияние върху емоционалната, умствената и нервната ни активност, както и върху духовното ни равновесие.

За да балансираме всички необходими за здравето елементи, трябва да се храним с растителни продукти. Растенията, които изсмукват полезни вещества от земята и се развиват под естествена светлина, са изпълнени с жизнена енергия чи. Те се смилат лесно и бързо отделят полезните си елементи.

Цветната жизнена диета се основава на сезонните храни и ритъма на природата. Това е цялостна система, основана на разнообразието и умереността, а не на ограничението и отхвърлянето. Тя ви предлага пълноценен начин на хранене и свободата да подобрите качеството на живота си.
Седемте основни принципа на Цветната жизнена диета
1. Яжте умерено и свободно, като се съобразявате с индивидуалните си нужди. Свободното хранене е консумация на пълноценни продукти в каквито количества ви харесва и когато ви харесва. Единственото условие е да изградите усет за естествените си нужди

2. Яжте разнообразни цветни храни, които ви осигуряват цялата гама от цветна енергия.

3. Яжте естествени, органични, “живи” продукти, богати на физически и вибрационни хранителни вещества.

4. Предпочитайте местни, естествено отгледани зеленчуци.

5. Поддържайте балансирана диета, като използвате цветовете като ключ към приемането на разнообразни типове храна.

6. Избирайте определена цветна храна в момент от денонощието, когато енергията є ще може най-добре да въздейства върху биоритмите ви.

7. Използвайте определени цветни продукти, които да коригират енергийния ви дисбаланс.

Цветната жизнена диета ще ви научи да използвате цветовете интуитивно, за да създадете вкусни и питателни ястия, от които да извличате максимални количества енергия на всички равнища. Ще започнете да изпитвате наслада от храненето и ще преоткриете удоволствието да се грижите за себе си и околните.

Влиянието на цвета върху това кои сме и как се храним
Консумацията на храна не е просто животински инстинкт – тя изисква внимание и разум. Мислите и емоциите ни са сериозно повлияни от това какво ядем. Разумното отношение към храненето ще ни даде зрял и духовен поглед към живота. Нашата диета трябва да бъде обилна и изпълнена с радост от живота, а не наказание за някакви грехове. Трябва отново да приемем истинското значение на думата “диета”, така че асоциацията с ограничения и решения да бъде заменена със свобода и широта.

Откриването на здравословен режим трябва да бъде проста и забавна задача, но въпреки това хората продължават да избират храни, които рушат здравето. Предпочитаме да похапваме неща, които са вкусни или лесно се приготвят, пред онези, които задоволяват хранителните ни нужди. Упорито продължаваме да заменяме пълноценните ястия с “по-приятни”, но по-малко питателни. В резултат на това не приемаме достатъчно жизненоважни вещества, а само излишък от калории.

През последните няколко десетилетия много от нас поради липсата на самоконтрол са изгубили допира с реалните си телесни нужди, а по този начин и с душите си. Учили са ни, че трябва да задоволяваме егото си, за да бъдем щастливи и свободни, но така сме се превърнали в роби на сетивата си. За нещастие съвременният начин на живот възвеличава леността и липсата на интерес към радостта от храненето. Гледаме телевизия и ядем, четем вестник или списание и ядем, говорим по телефона и ядем. Концентрираме се върху всичко друго, освен върху самото ядене.

След като сме загубили връзката с тялото си, сме станали неспособни да различим апетита от глада. Обръщаме малко внимание на сигналите на тялото си и напълно сме забравили чувството на глад. Прекарваме часове при фризьора, в купуване на дрехи, в подреждане и чистене на домовете си или в миене и поддръжка на автомобилите си. Въпреки това изобщо не се грижим за истинските си домове – телата си.

Винаги може да се случи човек да преяде или да не устои на нещо, от което се пълнее. Съществуват обаче много начини, чрез които можем да коригираме временния дисбаланс, без да изпитваме чувство на вина или да се мразим. Можем да ядем по-малко до края на деня или на следващия ден. Добре ще е да изядем някой плод, който ще ни помогне да прочистим организма си. Каквото и да предприемем, важно е да се отнесем като отговорни възрастни хора. Нужно е да кажем на детето в нас, че е било неразумно и трябва да се опита да не го повтаря. Но не бива да се наказваме.

Трябва да се научим да ядем, когато почувстваме лек глад, да имаме изобилна и разнообразна диета, вместо наказателна и ограничителна. Истинският режим е многоцветeн и ни дава енергията, от която се нуждаем.
Не е възможно изведнъж да променим хранителните си навици, които са формирани с години. Добро начало ще е, ако добавите към менюто си и няколко здравословни съставки. Така ще се почувствате по-добре и скоро ще замените нездравословните блюда с питателни ястия.

Седемте модела на хранене
Нека погледнем седемте състояния, които влияят на избора на храна, и да видим как всяко едно помага или вреди на способността ни да бъдем пълноценни и здрави. Всеки начин на ядене отговаря на психологическото качество на цвета на дъгата и на чакрата.

Автоматично ядене – червен
Червеното е цветът на основните жизнени сили и на кръвта. То стимулира мускулната активност и показва дали принципът ни на оцеляване е “бий се”, или “бягай”. Първоначално възприемаме този модел в майчината утроба, където сме хранени без съзнателно усилие от наша страна. В най-ранна възраст продължаваме да следваме този навик, като приемаме храна при стимули от страна на тялото ни. Добре е да се разделим с този модел в ранното си детство, но много хора продължават да се хранят автоматично и в зряла възраст. Други по инерция пият чаша чай, когато се приберат вечер от работа, или отиват до хладилника, за да похапнат нещо, дори без да са гладни.

Сензорно ядене – оранжев
Оранжевото е свързано със сексуалната енергия и храносмилателната ни система. Когато става въпрос за храна, бързо се учим да откликваме на положителни сензорни стимулации. Има цветове, аромати, вкусове и материи, които ни карат да се чувстваме добре, затова започваме да избираме неща, които пресъздават тези приятни емоции. Ядем сладкиши, шоколад, сладолед и пием газирани напитки заради удоволствието, което доставят на сетивата. Самата мисъл за любимите храни пълни устата със слюнка. От години хранителната индустрия печели от хората, които ядат сензорно, а много от нас са точно на това равнище.

Емоционално ядене – жълт
“Емоционалното ядене” може да бъде наречено и “успокояващо”, тъй като е свързано повече с емоционалните ни нужди, отколкото с изискванията на тялото. Това означава, че когато сме уплашени, нервни или депресирани, се опитваме да се успокоим чрез ядене. Много от нас се опитват да натъпчат устата си, за да могат буквално да є попречат да говори, когато самочувствието им е понижено или им е трудно да изразят чувствата си.
Връзката между чувствата и храната започва в ранна възраст и може да трае цял живот. Така е, защото мнозина са възнаграждавани за доброто си поведение с нея. Научили сме се да асоциираме яденето с одобрение, удоволствие и в крайна сметка с любов. Дори като възрастни почти винаги свързваме хубавата почивка с изобилна храна.

Тази асоциация е толкова дълбоко вкоренена, че ще е необходимо да се научим да надрастваме емоциите си и да извикаме на помощ отговорния и разумен “възрастен” в нас, който да ни покаже други начини, по които да се успокояваме.
Емоционалното ядене е свързано със слънчевия сплит, където е съсредоточена нервната енергия. Неспособността да се храним правилно е симптом за по-дълбоки умствени и психологически проблеми. Храненето е тясно свързано с развитието на уважението и любовта към себе си, които са две от основните качества на уверената и здрава личност. Често чуваме хората да казват, че не могат да готвят само за себе си. Тези, които живеят сами, обикновено стават жертва на такова мислене, тъй като се отнасят към себе си без уважение и подценяват собствените си нужди. Способността да се грижим за себе си е жизненоважна, ако искаме да изградим стабилна и изпълнена с любов връзка с другите.

Сред хората, които често пренебрегват собствените си нужди, са двойките, в които и двамата партньори работят по цял ден. Те често казват, че нямат време да пазаруват и са прекалено уморени, за да готвят. Ако в тези думи разпознавате себе си, ще ви бъде от полза да организирате по-добре времето си и в края на седмицата да купувате трайни продукти като картофи и ориз. Няма да ви е трудно да намерите денонощен магазин и през ден или два да си набавяте от него пресни продукти. За да си осигурят разнообразие, работещите хора трябва да намерят места за пазаруване, където ще им бъде интересно, приятно и забавно.

Купуването на храна само по себе си може да бъде награда. Посещението на пазара, хлебарницата или плод-зеленчука може да се превърне в приятна разходки през почивните дни. Това занимание трябва да бъде отморяващо, а не да изсмуква енергията ви. Не е трудно да си приготвите вкусни ястия от прости и свежи продукти. Това е изключително важно за хора, които водят напрегнат живот, изпълнен със стрес.
Автоматичното, сензорното и емоционалното ядене могат да бъдат разрушителни за здравето, ако се придържаме към тях за дълъг период от време.

Социално ядене – зелен
Зеленото е цветът, който се асоциира със сърцето. Чрез него получаваме и да даваме любов. Този цвят ни свързва с природата и другите хора. Посредством зеленото сме в състояние да докоснем другия и да го почувстваме.
Социалното хранене цели икономия на храна, тъй като много хора не могат да си позволят да консумират онова, което биха искали. Например изхранването на многочленно семейство е един от случаите, в които количеството на храната е много по-важно от качеството. Социалното хранене изисква да ядем независимо от това дали сме гладни или не, защото е трудно да се устои на натиска на групата. Ако посетите свой приятел и той отрупа масата пред вас с блюда, ще ви бъде трудно да не ядете повече, отколкото бихте искали. Много от нас са похапвали за удоволствие на своите родители, баби и дядовци. Роднините често упражняват натиск върху децата, като им казват: “Ако не ядеш, никога няма да пораснеш.” или “Помисли за всички гладуващи деца по света.” Обикновено децата консумират само това, от което имат нужда и ако ги оставят на спокойствие, няма да вкусят и хапка повече. Но често те са насилвани да ядат много повече, отколкото е необходимо. Това оставя диря и в живота им на възрастни.

Интелектуално ядене – син
Синьото е цветът на интелекта, но по-важна е връзката му с интуитивната страна на нашата натура. Интелектуалното ядене е основано на идеята кое е добро за нас. Може да научим основните принципи на хранене в училище и да продължим да развиваме идеите си от книгите и медиите. Интелектуалните ни способности ни помагат да решим дали да следваме препоръките и да започнем специализиран режим. Много диети изискват скъпи продукти, затова малко хора са в състояние да се придържат към тях. В ограничителните режими често липсват някои вещества. Те нарушават баланса на системите ни и предлагат модел, който не е приемлив илидостъпен за повечето от нас.

Идеологическо ядене – индиго
Индиговото олицетворява силата на знанието и се асоциира с промените и филантропията. Идеологическото ядене произхожда от религиозните и социалните обичаи на дадена група. Повечето от тези правила са се развили при специфични обстоятелства и са били подходящи за средата, в която са възникнали. Начините на отглеждане, събиране, съхранение и приготвяне на ястията, както и методите за убиване на животните, създават традиционните начини на хранене. Като изключим факта, че твърде бързо сме забравили положителния ефект от постенето, съвременният човек няма хранителна полза от придържането към тези древни правила. Някои традиции, свързани със сервирането и консумирането на храна, могат да бъдат дори пагубни за здравето ни. Истинската роля на идеологическото ядене е запазване на традициите.

Свободно ядене – лилав
Лилавото е най-високата вибрация от цветните лъчи. То въплъщава всички други цветове и олицетворява възраждането и извисяването. Лилавото преобразува най-ниската енергия в най-висока, като ни свързва с космическите сили. Свободното ядене означава консумация на цветни храни в основните пропорции, в зависимост от сезона и личните нужди, непринудено адаптиране към заобикалящия свят и избор на продукти, в зависимост от целта, която сме си поставили.Когато ядете свободно, в хармония с естествените ритми, неизменно ще постигнете здраве и щастие. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар