сряда, 11 май 2011 г.

Веганизъм 2

Веганизъм 2

Веганизъм 2

Веганизъм


Веганството или веганизма е начин на хранене, който отхвърля употребата на месо, риба и другите морски животни, яйца и млечни продукти. Етиката на веганите отхвърля използването на животните като пазарен продукт, стока.  Веганите са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, или свързани косвено с животни.
 Освен по отношение на храната, веганите не използват изделия от животински произход, продукти, които са тествани на животни, продукти, които са произведени чрез рафиниране с животински продукти.
Тук не става въпрос само за хранене, а за дълбоки убеждения и непристъпни принципи.
Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган общество/дружество (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън.  Веганите си имат и специален Световен ден на веганството – 1 ноември. Основателят на движението става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 г.
Веганизмът е като разновидност, продължение на индуистката философия за ахимса. Ахимса означава НЕ-насилие във всяка сфера от живота на човек. 
Американската Асоциация по хранене изразява позиция, че веганската диета трябва да бъде добре планирана, както всяка друга диета, за да е безопасна. Тъй като този режим е нискомазнинен, много важно е набавянето на нужното количество мастни киселини от ядки, зехтин, авокадо и пълномаслено соево мляко.
Протеини - доказано е, че растителните продукти могат да осигурят достатъчно количество протеин във всяка възраст. Това са ядки, леща, боб, грах, зърнени култури, соя... Необходимо е тези храни да се комбинират, за да се осигури качественият и количествен набор от аминокиселини, необходим на организма.
Калций - при веганската диета получаването на достатъчно калций не е трудно. Все още съществува въпросът колко точно калций е необходим на един веган. Източници на този микроелемент са зеленчуците с тъмнозелени листа, най-вече грах и броколи. Други източници са бразилски орех, слънчоглед, суров сусам, бадеми, соя, тофу, папая, моркови и карфиол.
Желязо - установено е, че веганите не страдат от железен дефицит, по-голям от този на не-вегетарианците. Източници на желязо са марули, спанак, грах, ядки, киноа, амарант.

сряда, 4 май 2011 г.

Вегански начин на хранене

Веганската диета е доказана, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Както при всяка друга диета е важно да се подсигури баланс между храните.

Това може да се постигне, като се следват следните насоки:

Британското министерство на здравеопазването препоръчват минимум пет порции плодове и зеленчуци да се ядат всеки ден. Включване на най-различни плодове и зеленчуци на цвят,към менюто ни помагат да се осигури необходимият прием на витамини и минерали.

Ограничаване употребата на рафинирани храни, тъй като голяма част от съдържанието на хранителните вещества се губи. Пълнозърнестите храни, от друга страна, са свързани с много ползи за здравето.
Избягвайте хидрогенерирани мазнини, които са много вредни за здравето. Полезни мазнини са тези, които съдържат омега-3, примерно рапичното олио, което на всичко отгоре е и евтино и достъпно.
Използвайте минимално количество сол.


Важно е да се набавят: 

Витамини Б12

Йод

Витамин Д2

Омега 3

вторник, 3 май 2011 г.

Вегански рецепти




“Прясно мляко” от кашу
Сурово кашу се смила на фина паста (с Чопър или кафемелачка). След това се миксира с трапезна вода (количество по желание), фруктоза, канела, ванилия - по желание. Разбива се с пасатор или в шейкър. Полученото “прясно мляко” е растителен продукт и добре се съчетава със зърнени култури, жито, ориз, овесени ядки и др. Може да се използва за приготвяне на домашни сладкиши (да се желира като парфе и др.), за приготвяне на капучино, мляко с какао и т.н.
Ядкова майонеза
Към предварително добре смлени на гладка паста орехи, лющен слънчоглед, сладък бадем, сурово кашу и др. се добавя малко вода до желана гъстота, пасиран чесън по желание, подправки, лимон, диетична сол. Използва се като сос.
Пюре от маслини
Приготвя се от зелени маслини без костилка. Маслините се накисват в студена вода за 2-3 дена, като водата се сменя, до обезсоляването им. Съхраняват се в хладилник, като във водата можем да сложим и парченце лимон с кората. След този период се отцеждат и могат да се пасират. Полученото се овкусява преди консумация с лимон, чесън, диетична сол и подправки. Може да се ползва като овкусител (омазнител) към всички салати и ястия.
Майонеза от ядки и маслини
Зелени маслини без костилки се накисват в студена вода за 4-5 дни, като водата се сменя всеки ден до пълното им обезсоляване. Във водата може да се сложи парченце лимон. След това маслините се отцеждат и пасират. Към полученото пюре се прибавят предварително смлени сурови ядки — орехи, лющен слънчоглед, смлян сусам. Овкусява се по желание с лимон, чесън, диетична сол и подправки. Може да се използва в салати и ястия след термичната им обработка.
Сурово хлебче от покълнали семена
Приготвя се, като първо се покълва жито и/или ръж. Една нощ семената киснат във вода, на другия ден се изплакват и отцеждат, поставят се в порцеланов съд на стайна температура, похлупен с чинийка. Изплакват се 1-2 пъти дневно и отново се отцеждат. Лагеруват около 18 часа според околната температура, докато по върховете на зърната се появи малък поник (до 1 мм). В този стадий са готови за консумация. Леко покълналото жито се смила до получаване на пюре и към него се добавят смлени сурови ядки. По желание - чесън, смляно каркаде или капки лимон. Оформя се оригинално сурово хлебче, което може да се консумира веднага или след изсушаване на 50 градуса във фурната.
Домашни бонбони
Смилат се на кафемелачка (или подходящ за целта уред) сурови ядки: орех, сладък бадем, лешник, сусам и др. Добавят се по желание също и смлени кокосови стърготини. Пасират се пресни (фреш) фурми, след изваждане на костилката (вместо тях могат да се ползват предварително накиснати за 12 часа сушени плодове по избор). Добавят се аромати (ванилия, канела, бадемова есенция, щипка джинджифил и други по избор). Всичко се пасира до получаването на плътна маса. От последната се оформят малки кръгли топчета, които могат да се покрият с кокосови стърготини. Подреждат се в бонбониера и се съхраняват в хладилник до 1 седмица.
Плодов фреш-крем
Пасират се заедно банан и пресни фурми (без костилката); банан и авокадо и др. По желание се добавят аромати (канела, естествена ванилия и др.). 







БАДЕМОВО МЛЯКО

250 гр.бадеми, накиснати във вода поне за 2 часа
750 мл вода
Накиснатите бадемови ядки се изплакват  и се слагат в блендера. Заливат се с водата и се разбиват, докато сместа не стане бяла и всички бадемови ядки се смелят напълно.
Ако блендерът Ви няма нано цедка е добре млякото да се изстиска от останалата смес като се използва тензух. Млякото може да се пие чисто или подсладено с мед. Можете да го използвате като заместител на кравето мляко в сутрешната закуска от мюсли или овесени ядки. Можете да го съхраните в хладилника за 1 или 2 дни (до сега не ми се е налагало да го съхранявам, защото го изпивам на секундата). Останалата ядкова смес може да се използва за сладкиши или други ястия. Аз лично си го бъркам с мюсли, мед, авокадо или банан.
Забележка: Може да се експериментира с количеството на бадемите и водата. Винаги се получава вкусно, особено като се добавят и плодове. Понякога нямам време дори да кисна ядките и пак се получава. Био бадеми има в био или диетичните магазини.
На село съм наблюдавала как баба ми доеше козата Дидка и пяната, която се получава най-отгоре е същата като тази на бадемовото мляко. Какво съвпадение само!
И сега се питам. Ами, ако като малки не ни бяха давали мляко от крава или коза, a само бадемово или сусамово мляко? Дали сега щяхме да искаме да пием само кравето? Дали сме имали право на избор?


ДОМАШЕН ПАСТЕТ ОТ СЛЪНЧОГЛЕД И СУШЕНИ ДОМАТИ

1 чаша накиснати био слънчогледови семки
8-10 изсушени на слънце домати
1/2 лъжица накиснат в масло начукан чесън
малко босилек

Всички съставки се миксират заедно с пасатор и може да се използва директно върху салатени листа, пълнозърнести крекери, хляб с квас и др.
Био слънчогледогледови семки в София могат да се намерят по 2,85 лв за 250 гр. Според разфасовката и марката цената варира между 2,65 до 3,50 лв.



Суров пай с ябълки и кайсия
(без подсладители)
За блата:
накиснати фурми, орехи, какао, кокосово масло, хуск – всичко се смесва в купа и се оформя в кръгла сладкарска форма
По средата се слагат настъргани ябълки, а отгоре киснати кайсии смлени на пюре.
За украса е използвано рожково брашно и орехи.



неделя, 1 май 2011 г.

Веганизъм


Веганвеганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, които характеризират хора с начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват продукти от животни, или свързани косвено с животни.
Веганите изключват от хранителната си диета не само месото, но и рибата, другите морски животни, яйцата и млечните продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:

История на веганизма 

Автор на думата веган е британецът Доналд Уотсън, който я образува от английската дума vegetarian, използвайки началото и края на думата. Тази дума започва да се използва официално със създаването на Веган общество/дружество (Vegan Society) на 1 ноември 1944 г. в Лондон, учредител на което е самият Доналд Уотсън. Основателят на движението става вегетарианец на 14-годишна възраст, на 30 години става веган и доживява до 95 годишна възраст. Умира през 2005 г.
Веганството, наред с вегетарианството, става популярен начин на живот най-вече в Западна Европа и Америка, където през последните десетилетия на 20 век се открити вегански заведения, ресторанти, пекарни и др., а в Интернет - он-лайн магазини, специализирани за вегански храни. Много и масово използвана е и от някои underground общества. Едно от тях е т.н. Hardcore (тежък, некомерсиален стил музика) Младежи които свързват начина си на живот с това нещо.