вторник, 18 януари 2011 г.

ПРЕПОРЪКИ ОТ Д-Р. АТАНАС МИХАЙЛОВ

ПРЕПОРЪКИ ОТ Д-Р. АТАНАС МИХАЙЛОВ



За загряване, защото си е студено като се има предвид и вятърът.
Контрастен душ - правят се 6 обливания - по за 30 сек с гореща вода и по за 10 сек. - със студена. Непременно се завършва със студеното обливане.
За тонизиране - петопръстник и бабини зъби. По 1 супена лъжица да се кипне в 1/2 л вода 5 минути и чаят да се запари още 15 минути на загасен котлон. После може да се преццеди и разпредели на 3-4 порции. може да се подслажда (най-добре с мед и да се добавя лимонов сок.
И още един чай - бъзов и липов цвят по 1 супена лъжица и 1/2 суп. лъж. мента. Билките да се запарят в 1/2 л вряла вода 10 минути . Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. Добре е да се подслажда с мед и да се добавя лимонов сок. Бъзовият цвят пази от стенокардни пристъпи. Като цяло комбинацията е и имуноукрепваща.
Обещах рецепта за алое с вино, мощен имуномодулатор.
150 г прясно алое (3-5 годишно растение се държи на тъмно и хладно място без да се полива ), почиства се от бодлите и се смила ( счуква ), смесва
се с 250 г мед, 350 мл домашно червено вино и 50 мл етилов спирт - 90 - 95%. Сместа се съхранява на хладно и тъмно място и се прецежда след 7
дни. Взема се 3 Х дневно по 1 чаена лъжичка на гладно.
Ще обърна внимание на сезонните депресии. 
Започват да избуяват и те. Главната билка срещу депресии е жълтият кантарион. Той е добър имуномодулатор, помага и при язви. 2 суп. лъж. билка се запарват 10-15 мин. в 1/2 л вряла вода. Чаят се прецежда и пие на 3-4 порции 30 мин. преди хранене или на гладно. Може да се направи и комбиниран чай. 1 суп. лъж. жълт кантарион, 1/2 суп. лъж. мащерка, 1 чаена лъж. лавандула. Комбинация с/у депресии, за предпазване от бронхит. Приготвянето и пиенето като чай от жълт кантарион.
И чай от бабини зъби и петопръстник - тонизиращи билки, регулират апетита и хормоните. По 1 суп. лъж. да се варят в 500-600 мл вода 5-10 мин. Чаят се прецежда и пие на 3-4 порции.
Системна профилактика - грип:
1. Прополис - 30 г прополис ( пчелен клей ) се разтваря в 100 мл 90 – 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 Х дневно
по 30 – 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. Дозировката за деца : 1 – 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 3 Х 5 -10 капки дневно.
За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно- 20- 30 капки, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.
Приложен в началото на хрема, блокира я много бързо. 5 капки клеева т-ра се разрежда с 10 мл физиологичен р-р. 5-6 пъти дневно се накапват по 3-4 капки в лявата и дясна ноздра. Но може и по-често, през 1/2 час.
2. Каротин - 2 перли дневно = 10 мг. А най- добре по чаша морковен сок.
3. Витамин С - 1- 2 г дневно. Блокира размножаването на вирусите при добра доза, 1-2 г дневно = 1-2 шумящи таблетки. А най- добре витамин С на прах - 3-4 х 1/4-1/2 чаени лъж. в чаша сок, вода, супа.
Шипков чай. Шипките са много богат източник на вит С. 3 суп. лъж. натрошени шипки се запарват 30-40 мин. в 500-600 мл вряла вода 30-40 мин. После може да се прецеди и се пие както е удобно.
Ако вече се е стигнало до разболяване - една рецепта за бързо излекуване с бързо прочистване. Сутрин на гладно се приема една супена лъжица английска сол с колкото може по-малко вода, примерно 50-70 г. Половин час по-късно започва наливане с димяща вода или чай. Количеството да не е под 2 л за деня. Не се приема храна до дугата сутрин. Това е цялата рецепта. Много е ефикасна.
За белите дробове:
Кромид лук - ( настърган ) и мед в отношение 1:2. Взема се 5 - 10 Х дневно по 1 чаена лъж. при суха кашлица.
Тази рецепта препоръчвам на боледувалите от пневмонии, с хроничен бронхит, бронхиектазии и пр. всяка година в началото на сезона:
Вино - 200 г кромид лук стърган + 100 г мед + 750 мл бяло вино; кисне 4-5 дни, цеди се и се доизтисква в тензух. За един курс 4- 6 бутилки.
Добре е да се погрижим за домашната билкова аптека. Вече са узрели бъзовите плодове. Може да се използват тези от дървовидния бъз и от тревистия. По-силен лечебен ефект има тревистият бъз. Бъзовите плодове мже да се изсушат върху мрежа. После може да се консумират директно по 1-2 чаена лъж. 1,2,3 пъти дневно. Може да се приготви и бъзов сироп. Правилото е да се смесят пресни бъзови плодове със захар в отношение 1:1. Когато захарта се стопи, сиропът се прецежда в чисти стъклени бутилки. Подслаждаме с така приготвения сироп билковите чаеве през зимата. Антоциановите съединения са определящия фактор за имуноукрепващия ефект на бъзовите плодове.
Бъзови листа. Съдържат антипневмоничен фактор. Препоръчвам на хора,чието слабо място са белите дробове. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват в 1/2 л вряла вода. Чаят се пие на 3- 4 порции през деня. Може да се подслажда.

Източник: www.lechebnik.net

вторник, 11 януари 2011 г.

18-ТЕ КАЧЕСТВА НА СВАМИ ШИВАНАНДА

18-ТЕ КАЧЕСТВА НА СВАМИ ШИВАНАНДА



За да имате успех в живота си, особено ако сте духовни аспиранти и желаете да постигнете напредък в духовния живот, необходимо е да развиете определени качества. Развиете ли тези качества, ще притежавате сила, мощ и основния ключ към вътрешния мир. Един човек, който притежава тези качества е винаги щастлив, изпълнен с блаженство и просперира в живота.

А ето и качествата, който е добре да култивирате и проявите в себе си и живота си:
Спокойствие, Редовност, Липса на Суета, Искреност, Непринуденост,
Правдивост, Уравновесеност, Устойчивост, Нераздразнителност, Приспособимост, Смиреност, Упоритост, Честност, Благородство, Великодушие, Милосърдие, Щедрост, Чистота.
Практикувайте тези 18 качества и скоро ще постигнете безсмъртие.
Ще живеете във вечността и безкрайността, ще виждате единството в многообразието.

Изберете 1 качество и го практикувайте, докато то не стане част от вас и след това преминете към следващото качество.

Тези 18 качества са пътят който ще ви доведе до божественото царство. Те ще отворят вратата на безсмъртието. Ще имате голям успех в живота си. Когато човек притежава тези качества, тогава той е светец, който ще бъде уважаван, почитан, боготворен от всички и всеки.

1. СПОКОЙСТВИЕ – Бъдете вътрешно спокойни. Нека този вътрешен мир и радост да се излъчват на лицето ви. Нека изражението на лицето ви бъде миролюбиво, усмихнато и спокойно като повърхността на спокойно езеро.

2. РЕДОВНОСТ – Бъдете редовни в ежедневните си навици, в работата и духовните практики. Ставайте всеки ден по едно и също време, имайте си дневен режим и вършете всичко по часовник, така ще бъдете свободни от тревога, страх, нервност и припряност, ще вършите правилните неща в правилния момент.

3. ЛИПСА НА СУЕТА – Не се хвалете с произхода, квалификацията или духовните си постижения. Ценете другите. Виждайте доброто във всеки и всичко. Отнасяйте се дори към най-низшите същества като с равни и с уважение.

4. ИСКРЕНОСТ - Нека думите ви да съответстват на мислите ви. Нека действията ви да са в синхрон с думите ви. Нека има хармония между мислите, думите и делата.

5. НЕПРИНУДЕНОСТ - Не се преструвайте, бъдете естествени в речта си, не извъртайте думите, бъдете прями, избягвайте лицемерието, хитруването, изопачаването. Бъдете семпли в дрехите и храната.

6. ПРАВДИВОСТ - Бъдете истински, спазвайте обещанията си, не преувеличавайте. Не извъртайте фактите. Мислете 2 пъти, преди да кажете нещо, говорете истината. Говорете мило и бъдете точни в това, което казвате.

7. УРАВНОВЕСЕНОСТ – Бъдете хладнокръвни. Понасяйте обидите търпеливо, понасяйте страданието, поражението, неуважението. Не се възнасяйте от похвалите, удоволствието, успеха и почестите. Гледайте и на лошото и на хубавото по един и същи начин. Отнасяйте се еднакво и към приятели и към врагове. Не допускайте нещо да наруши вътрешния ви баланс.

8. УСТОЙЧИВОСТ - Помнете че не може да постигнете нещо, ако често си сменяте мнението, идеите, целите и мислите. Изберете една цел и се стемете към нея. Бъдете концентрирани в мислите и действията си.

9. НЕРАЗДРАЗНИТЕЛНОСТ – Раздразнителността е предшественик на гнева – внимателно следете ако се появи нарушаване на душевното равновесие. Бъдете нащрек за искрици на гняв, които могат да се появят върху повърхността на езерото на съзнанието. Потушавайте ги веднага и на място. Не им позволявайте да се разрастнат. След като постигнете това, ще имате вътрешен мир.

10. ПРИСПОСОБИМОСТ - Опознайте добре характера на хората, с които контактувате. Съобразявайте поведението си спрямо техните особености. Нагласявайте поведението си така, че да се харесвате на хората. Понасяйте с радост ексцентричността на другите. Винаги реагирайте в хармония със ситуацията. Бъдете услужливи и обичайте всички. Помнете че Бог е в сърцето на всеки. Един – разделен на много!

11. СМИРЕНИЕ – Уважавайте всички, поздравявайте с пранам всеки. Не говорете на висок тон. Виждайте Бог във всичко и чувствайте, че божественото е навсякъде. Бъдете негов слуга. Не смятайте никого за по-висш от вас. Бъдете скромни и уважавайте всички.

12. УПОРИТОСТ - Упоритостта е естествен приятел на устойчивостта. Щом веднъж сте набелязали своята цел и пътека, не се отклонявайте от нея. Не се колебайте. Бъдете твърди. Не правете никога компромиси с принципите си.

13. ПОЧТЕНОСТ - Развивайте себе си цялостно, свържете всички разхлабени краища на своя характер. Станете човек с висши морални принципи. Водете почтен живот. Нека почтеността ухае от вас със сладък аромат. Всеки ще ви се доверява и ще ви уважава. Давайте най-доброто от себе си и не се грижете за останалото.

14. БЛАГОРОДСТВО - Откажете се от подлите мисли и бягайте от тях както бягате от отровна змия. Не търсете недостатъците на другите. Винаги оценявайте доброто във всеки. Бъдете достойни, бъдете благородни в мислите, делата и действията си.

15. ВЕЛИКОДУШИЕ – Имайте широк поглед върху нещата, игнорирайте грешките на другите. Бъдете с широко сърце и душа. Избягвайте глупавите разговори и детинското бърборене. Не оставяйте съзнанието да се спира на дребните неуредици.

16. МИЛОСЪРДИЕ - Давайте, давайте, давайте. Това е тайната на изобилието. Излъчвайте мисли на доброта и любов. Прощавайте грешките на другите, благославяйте човека, който ви е наранил, разделяйте това, което имате с другите. Споделяйте духовните си знания, споделяйте материалните и духовни богатства.

17. ЩЕДРОСТ – Бъдете щедри, когато давате. Нека сърцето ви е голямо, не бъдете стиснати. Радвайте се когато давате и когато правите другите щастливи. Щедростта е сестра на милосърдието. Щедростта е милосърдие в действие, великодушие и благородство.

18. ЧИСТОТА – Нека сърцето ви е чисто, изкоренете похотта и алчността, гнева и лошите мисли. Мислете за благото на всички, бъдете чисти в думите си, не произнасяйте остри и груби думи, мислете за Бог. Бъдете чисти тялом и духом – поддържайте чисто тялото, дрехите и средата, в която живеете. Правете редовно асанапранаяма, медитация и спазвайте морална и духовна хигиена.

Преведе за Йога студио 108 - Светла Благоева,
по материали от http://www.dlshq.org/

неделя, 9 януари 2011 г.

Съжалението за миналото и страхът от бъдещето са двама крадци, ограбващи настоящето. Можем да се поучим от опита си и да вярваме в това, че и зад най-черните облаци грее слънце. То грее за всички ни. Междувременно можем да се радваме на настоящите мигове и да черпим любов и усмивки от всякъде около нас. Да раздаваме такива и нека не забравяме, че този, който не се усмихва, има най-силна нужда ние да му се усмихнем и да му отделим от грижата и времето си. Любовта, усмивката, да подадем ръка, прошката - това е истинското богатство. И най-прекрасното е, че, колкото повече раздаваме от това богатство, толкова повече се разраства то. Бъдете щастливи - винаги има за какво! 







Съжалението за миналото и страхът от бъдещето са двама крадци, ограбващи настоящето. Можем да се поучим от опита си и да вярваме в това, че и зад най-черните облаци грее слънце. То грее за всички ни. Междувременно можем да се радваме на настоящите мигове и да черпим любов и усмивки от всякъде около нас. Да раздаваме такива и нека не забравяме, че този, който не се усмихва, има най-силна нужда ние да му се усмихнем и да му отделим от грижата и времето си. Любовта, усмивката, да подадем ръка, прошката - това е истинското богатство. И най-прекрасното е, че, колкото повече раздаваме от това богатство, толкова повече се разраства то. Бъдете щастливи - винаги има за какво!